Kireç, uçucu kül ve çimento gibi ilave malzemelerin asfalt betonu karışımların mekanik özelliklerine etkisi - Gürsel, Emine (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Bu çalışmada, uçucu kül, çimento ve kirecin bitümlü sıcak karışımların mekanik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Yollar Fenni Şartnamesi' nde belirtilen standartlarda belirtilen tek tip agrega ve asfalt çimentosu kullanılmıştır. Endüstriyel atık potansiyeline sahip olan termik santral uçucu külün bitümlü karışımlardaki soyulma direncine etkileri incelenmiştir. Uçucu kül dışında kireç ve çimento gibi katkılarda kullanılmıştır. Bütün katkılar, agrega ağırlığının %1, %1.5, %2 oranlarında filler malzemesi ile yer değiştirmiştir. Karışımlar üzerinde nicholson soyulma deneyi, marshall stabilite ve akma deneyi, dolaylı çekme mukavemeti ve su hasarı deneyi yapılmıştır. Nicholson soyulma deneyinde bütün katkı tiplerinde soyulma direnci iyileşirken, en iyi sonuç kireç ilavesinde elde edilmiştir. Katkılı karışımlann marshall stabilite ve akma deneyi sonuçları şartname limitleri arasında kalmakta fakat karışıma etkinin belirlenmesinde bu deney yeterli olmamaktadır. Katkılı karışımların, dolaylı çekme mukavemeti katkısız karışımlara göre azalırken, en iyi sonuç kireç ilavesinde alınmıştır. Su hasarında, en iyi sonuç uçucu külün %1 ilavesinden elde edilmiştir. Beklenilenin aksine kireç ilaveli karışımların su hasarı değerinde dikkate değer bir artış görülmemiştir. Kullanılan oranlarda çimento ilavesinde su hasan değerinin artış eğiliminde olması katkı oranlarının artırılabileceğinin göstergesidir. Bu çalışmada, en iyi sonuçlann elde edildiği uçucu külün atık bir malzemenin değerlendirilmesi açısından da düşünüldüğünde asfalt beton kanşımlarda kullanımı yerinde bir karar olacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bitümlü malzemeler; Asfalt beton kaplama