Bazı difenolik schiff bazlarının sentezi ve yapılarının aydınlatılması - Türkoğlu, Gülşen (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Çalışmanın ilk aşamasında dietilenglikol ditosilat ve trietilenglikol ditosilat bileşikleri sentezlendi. Dietilenglikol ditosilat ve trietilenglikol ditosilat, etilen bromür, 1,3-dibromopropan ve 1,4-dibromabütan bileşikleri ile o-nitrofenol bileşiği kullanılarak beş adet o-nitrofenil eter bileşikleri elde edildi. Sentezlenen bu bileşikler indirgenerek o-aminofenil eter bileşikleri elde edildi. İkinci aşamada ise elde edilen beş adet o-amino fenil eter bileşikleri, salisilaldehit, 5-klorosalisilaldehit ve 5-bromosalisilaldehit ile reaksiyonu sonucunda on iki adet Schiff bazı bileşiklerin sentezi gerçekleştirildi. Sentezlenen tüm bileşiklerin yapıları elementel analiz, IR, 13C-NMR ve 1HNMR spektroskopik yöntemleri ile aydınlatıldı.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Schiff bazları; İndirgeme (Kimya)