Post romantik iki Rus besteci : - Baraz Çınar, Bengi (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Bu araştırmada, Rus müziğini ve onun belli bir döneminde (1850 -1950) yaşamış olan iki sanatçıyı; Rachmaninoff ile Medtner'i sanatçı kişilikleriyle ve eserleriyle tanımak ve tanıtmak amaçlanmaktadır. Ünü yaygın olan Rachmaninoff'u tanırken onunla benzer bir çizgiyi izlediği halde onun ölçüsünde tanınmayan Medtner'in de müziğe önemli katkıları olduğunu özellikle vurgulamak ve onun yeterince tanınmayış nedenlerini belirterek Medtner ile ilgili bir "farkındalık" yaratmak bu çalışmanın temel amacıdır. Bu sonuca ulaşabilmek için: Rus müziğini etkileyen evrensel müzik anlayışları, bunun yanı sıra Rusya'da oluşan yerel müzik akımları; söz konusu edilen sanatçıları etkilemiş olan Romantik Dönem başta olmak üzere genel nitelikleriyle ve sanatçılarıyla tanıtılmıştır. *Rus müziğinin tarihsel gelişimi genel olarak belirtilmiş, bu tarihsel gelişimi etkileyen sosyal ve toplumsal olaylar ile kişiler üzerinde durulmuştur. *Rachmaninoff ve Medtner'in sanatçı kişilikleri ve eserleri de ayrı ayrı tanıtıldıktan sonra bu sanatçıların ortak özellikleri ve etkileşimi üzerinde durulmuş; Medtner'in de arkadaşı Rachmaninoff ölçüsünde tanınmış olmasa da dönemine ve Rus müziğine katkıları belirtilmiştir. *Medtner, bu araştırmada kullanılan kaynakların ışığında, kendi zamanı ve koşulları içinde incelenmiş; sanatçının değeri, hak ettiği ölçüde tanınmayışının nedenleri açıklanarak bir "farkındalık" yaratılmıştır.
Keywords: Besteciler Sovyetler Birliği Biyografi