Üretim programlamasında ağ diagramı uygulanmasına ilişkin bir algoritma - İşlier, A. Atilla (Anadolu Üniversitesi, 1986)
Kısıtlı kaynakların, elden geldiğince yerinde değerlendirilmesi amacı ile ele alınan bu çalışmada, özelde TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.)'da imalatı yapılmakta olan manevra lokomotifleri; genelde ise parti tipi üretim yapılan makina sanayiinde, Ağ Çözümleme Tekniğinin, Üretim Programlamasında kullanılmasını sağlayacak bir yöntem önerilmektedir. Kaynaklarınisraf edilmemesi için etkin bir üretim planlama ve kontrol sistemine; bunun için de güçlü planlama ve konrol araçlarına gerek vardır. inşaat ve araştırma projelerinde başarı ile uygulanan Ağ Çözümleme Tekniklerinin, ülke şartları gözönüne alındığında, makina imal sanayiinde de et kin olarak kullanılabileceği fikri, bu çalışmanın hareket noktasını oluşturmuştur. Ağ Çözümleme Tekniklerinin Makina Sanayiine uygulanmasındaki dar boğazın bu sanayii dalındaki ürün yapısını karmaşıklığı ve işlem sıralarının çeşitliliği yüzünden, verilerin derlenip ağın hazırlanması olduğu düşünülmüş ve öncelikle bu yolda bir algoritma tasarlanmıştır. Bu algoritmanın yeni tip bir lokomotif imalinde uygulanabilmesi için, daha önce hazırlanmış olan iş emirleri ve ürün yapısı bilgilerine dayanan, bilgi kütükleri hazırlanmış; bu kütükleri veri olarak kullanan bir dizi bilgisayar programı yazılmış ve çalıştırılmıştır. Bunların yardımı ile elde edilen çözümün getireceği yararlar tartışılarak ileriye yönelik çalışmalar önerilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Şebeke analizi (Planlama); Üretim planlaması