Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, işleyişleri ve Türkiye değerlendirmesi - Yenmez, Barış (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Günümüzde finansal piyasalar, ekonomiler ve ticaret uluslararası düzeyde entegre olmuş durumdadır. Küreselleşme denilen bu olgu, iktisadi faktörlerin hareketliliğini de arttırmıştır. Dinamik gelişmelerin yaşandığı günümüz finans dünyasında uluslararası sermaye hareketleri de çok büyük önem kazanmıştır. Küreselleşmenin artması, uluslararası sermaye hareketlerini gerçekleştiren oyuncuları da çok sayıda riskle karşı karşıya getirmektedir. Yatırımcılar ve borç verenler, uluslararası düzeyde gerçekleştirmeyi düşündükleri finansal işlemlerinin ne ölçüde riskli olduğunu bilmek isterler. Kredi derecelendirme kuruluşları ya da diğer ifadesiyle rating kuruluşları, yatırımcıların ve borç verenlerin ihtiyaç duydukları bu bilgiyi sağlarlar. Profesyonel kadrolardan oluşan kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları değerlendirme, uluslararası düzeyde yatırım yapma ve borç verme kararlarını ve bunların maliyetlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Birinci bölümde ülkeler açısından, kredi ve risk kavramları ve bu risklerin ortaya çıkma nedenleri incelendikten sonra, ikinci bölümde kredi derecelendirme kuruluşları ve bu kuruluşların risk değerlendirme yöntemleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. 14 yıllık bir rating geçmişine sahip olan Türkiye, üçüncü bölümde ele alınmıştır. Bu çerçevede Türkiye'nin almış olduğu notlar, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilmiş olan bu notların gerekçeleri ve ana hatlarıyla Türkiye'nin bu notları almasına neden olan ekonomik durumu dönemsel olarak ele alınmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Uluslararası finans; Ülke riski; Risk yönetimi