Endüstri işletmelerinde personel değerlemesi ve Arçelik A.Ş. Eskişehir İşletmesi'nde bir uygulama - Sınmaz, Fikret (Anadolu Üniversitesi, 1995)
İşletme yönetiminde personel değerlemesi, yöneticinin personele ilişkin sonuç raporlarından aldığı bilgilere ve standartlara dayanılarak, onun iş davranışlarını analiz ederek başarısını ölçme ve değerlemesi olgusudur. Dar anlamda bakıldığında personel değerlemesi sistemi yönetici ile personel arasındaki bir faaliyettir ve yönetsel bir süreçtir. Her bölümde çalışan personel belirli bir etkinliği göstermek üzere işletmede yer alır. İşletmelerde belirlenmiş iş tanımları vardır. Belirli özelliklere sahip personellerin yerine getirecekleri sorumlulukları bu iş tanımının sınırları içerisindedir. Personel işletmeye zihinsel ve bedensel yeteneklerini, bilgisini ve kişiliğini topluca getirir, bu özellikleri sayesinde kendisine verilen işi başarmak durumundadır. Bu başarı sonucunda kendisine ücret verilir, işletme terfi sistemi uyarınca bulunduğu görevin üst kademelerine yükseltilir. Bir işletmede kişinin başarısını etkileyen iş ortamına ve kişiye bağlı faktörler vardır. Başarı bu faktörlerin uymunun sonucudur. Özellikle iş ortamına bağlı faktörler ve bu faktörlerin personel üzerindeki etkileride farklı olmaktadır. Kişilik özelliklerinin bir birinden çok farklılıklar göstermesi nedeniyle personelin değerlemesinde de farklılıklar görülmektedir. Her işin özelliğinden kaynaklanan farklılıklar, başarı standartlarının belirlenmesini güçleştirerek değerlemecilerin yaptıkları değerlemelerede farklı olarak yansımaktadır. Personel değerlemesi uygulamalarında bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Değerleyen ve değerlemesi yapılan kişinin insan olması bu zorluklara neden olmaktadır. Bu araştırmada seçilen işletmenin personel değerlemesi uygulamaları incelenerek öneriler sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Personel değerlemesi