Alfa tokoferol/siklodekstrin komplekslerinin hazırlanması ve değerlendirilmesi - Adatepe, Şeyma (Anadolu Üniversitesi, 2020)
E vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Kozmetik ürünler içerisinde daha çok alfa tokoferol (?-TC) formu kullanılmaktadır. Antioksidan, antibakteriyel, cilt yenileyici, yaşlanma karşıtı özellikler taşıyan ?-TC, ışığa ve ısıya karşı dayanıksızdır ve yüksek konsantrasyonlarda cildi tahriş edebilmektedir. İdeal bir kozmetik ürün içerisinde düşük konsantrasyonlarda yüksek etkinlik göstermesi istenmektedir ve bu amaçla tokoferol asetat formu kullanılmaktadır. Tokoferol asetatın dayanıklılığı ?-TC'e göre daha yüksek olmakla birlikte antioksidan özelliği düşüktür. Siklodekstrinler, nişastanın degredasyonu sonucunda oluşan siklik oligosakkaritlerdir ve misafir moleküller ile oluşturdukları inklüzyon kompleksleri ile taşıdıkları moleküllerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirebilirler. Çalışmada ?-TC'un kararlılık ve çözünürlüğünün arttırılması ve saf haline göre daha yüksek antioksidan aktivite gösterecek bir kompleksinin hazırlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla dondurarak kurutma yöntemi ve hidroksipropil beta siklodekstrin (HPBCD) ve rastgele metillenmiş beta siklodekstrin (RAMEB) ile kompleksleri hazırlanmıştır. Komplekslerin karakterizasyonu, çözünürlük, SEM, DSC, FT-IR, 1H-NMR, enkapsülasyon etkinliği ve in vitro salım analizleri ile değerlendirilmiştir. Antioksidan aktivite çalışmaları DPPH testleri ile yürütülmüştür. Hazırlanan komplekslerde saf ?-TC'e göre çözünürlük, çözünme hızı ve antioksidan aktivitede artış tespit edilmiştir. Komplekslerin kararlılık çalışmalarında farklı saklama koşullarında (2-8 oC buzdolabı, 25 oC karanlık, 25 oC gün ışığı, 45 oC etüv) bir ay bekletme sonucunda ?-TC: RAMEB kompleksinin daha kararlı olduğu görülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1903S018".
Keywords: Hidroksipropil beta siklodekstrin, rastgele metillenmiş beta siklodekstin, ?-Tokoferol.