Demokratikleşme sürecine katkı sağlayan bir araç olarak yerel basının, yerel yönetim meclisleri bağlamında kamuoyunu bilgilendirme düzeyi : - Gürcüoğlu, Fuat (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Eskişehir'de yerel yönetimler bağlamında demokratikleşme olgusunun nasıl değerlendirildiği, yerel basının bu ortamı yaratmada ne tür katkılar sağladığının araştırıldığı bu çalışmada Eskişehir'de tarihsel süreci ve en yüksek baskı sayısına sahip olmaları açısından önde gelen Sakarya ve İstikbal gazeteleri, nitel içerik analizleri yapılarak incelenmiştir. Kuramsal bölümde değerlendirilen yerel yönetimler, kitle iletişim araçları ve demokratikleşme kavramları arasındaki ilişkinin, yerel ortamlarda nasıl bir yansıma bulduğu, yerel basının gerek ana sayfa haberleri, gerekse köşe yazarları ile demokratikleşmeyi sağlamada ve toplumsal bilinç yaratmada ne tür çabalar içinde olduğu bu çalışmanın en temel sac ayağını oluşturmuştur. Küreselleşme olgusu tüm dünyayı etkisi altına alırken kaçınılmaz bir toplumsal dönüşüm yaşandığı açıktır. Türkiye de bu gelişmelerden yeterince etkilenmiş bir ülke konumundadır. Küresel sermayenin yarattığı fonlar ve paralelinde sağlanan teknolojik gelişmeler, bilimden ahlaka, insan haklan anlayışından kent yaşamına yeni sorgulama alanları yaratmıştır. Bu sorgulama alanlarından biri de demokratikleşmedir. Temsili demokrasi ile yönetilen toplumlarda etkin dinamikler, demokrasinin geleneksel yapısından öte, nasıl daha işler hale gelebileceğini, içinde nasıl daha fazla özgürlüğün, daha fazla refahın yer alabileceğini tartışmaktadırlar. Demokratikleşme taleplerinin önlemez yükselişi, yönetim anlayışının re-organizasyonunu gerekli kılmış, yurttaşların daha etkin roller üstlenebileceği modeller geliştirilmeye çalışılmaktadır. Siyaset bilimcilerin bu noktada hemfikir oldukları konu; "küreselleşme" karşısında, tarihsel, kültürel ve sosyal yeniden üretimin daha kolay sağlanacağı insani ve yaşanabilir ortamların yaratılabileceği "yerelleşmenin" demokratikleşme açısından daha uygun bir zemin oluşturduğu yönündedir. Bu nedenle, merkez ağırlıklı yönetim sistemlerinden güçlü yerel yönetimlere, temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye doğru gelişmeleryaşanmaktadır. Evrensel ve ulusal nitelikteki normlar da bu yönlü biçimlenmektedir. Nitekim AB giriş sürecinde Türkiye'de de yerel yönetimler kapsamında bu yönlü önemli değişikliklerin yapıldığı ve katılımcılığı esas alan düzenlemelerin gerçekleştirildiği, literatür çalışmalarının bulguları olarak değerlendirilmiştir. Demokrasinin varlığı siyasal katılımı öngörmektedir. Siyasal katılım bir toplum bilinci gerektirmekle birlikte, özgür bilgi akışını da katılım bilincinin oluşumunda bir ön koşulolarak saymaktadır. Bu anlamda yerel medya önemli misyonlar üstlenmiştir. Eskişehir eğitim, kültür ve sosyal çevresiyle katılımcı demokrasi için gerekli dinamiklere sahip bir kenttir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yerel basın; Yerel yönetimler ve basın; Yerel basın Türkiye Eskişehir Kamuoyu