Bilgisayarla tank namlusunun kontrolu - Akın, Cumhur (Anadolu Üniversitesi, 1998)
Bilgisayarla tank namlusunun kontrol sisteminin modernizasyonu için tasarlanmış bir projedir. Bilgisayarlı atış kontrol sistemi tank ve M52 obüslerinin namlu açısını dikey (yükseliş) ve yatay (yan) olarak istenen koordinatlara ayarlanmasını, bilgisayar kontrolü ile sağlayan bir sistemdir. Aynı zamanda namlunun dikey (yükseliş) hareketini sağlamak için gerekli olan hidrolik denge basınç ayarını ve namlunun doğru koordinata gelmesini etkileyecek platform eğim durumunu da kontrol ederek gerekli düzeltmeleri sağlayacak yapıda donanım ve yazılım içermektedir. Bu tezde sistemde kullanılan servo motorun dinamik denklemleri bilinmediğinden dolayı servo motorun pratik olarak davranışları incelenmiş ve hareket eğrisinin bulunması için donanım ve yazılım hazırlanmıştır. Bunun için servo motorun transfer fonksiyonunu bulma adı altında BCX51 programı yardımıyla bir assembler programı yazılmıştır. Ayrıca sisteme ait namlunun istenen koordinatlara gelebilmesini sağlayacak olan kontrol programı BCX51 programlama diliyle yazılmıştır. Sisteme ait donanımlardan CPU kartı, DC motor sürücü kartı ve enkoder sayım kartı tasarımları gerçekleştirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tanklar (Askerlik bilimi) Bilgisayar programları