Plakların karma sonlu eleman formülasyonu ve değişik uygulamalar - Özçelikörs, Yunus (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Bu çalışmada, ince plaklar için fonksiyonel analiz yolu ile geometrik ve dinamik sınır koşullarını da içeren yeni fonksiyoneller elde edilmiştir. Üç moment ve yer değiştirme cinsinden elde edilen bu fonksiyoneller özel halde klasik potansiyel enerji ifadesine dönüşmektedir. Mühendislik açısından önemli olan iç kuvvetlerin bağımsız olarak fonksiyonelde bulunması bu büyüklerin elde edilmesindeki doğruluğu arttırmaktadır. Kiriş plak sistemleri incelenmiş, kirişe giren burulma momenti ihmal edilerek, kiriş ve plak momentleri ile ortak çökme değerini aynı anda hesaplamaya yönelik karma sonlu eleman formulasyonu yapılmıştır. Bu formulasyon kullanılarak çeşitli örnekler çözülmüştür. Farklı mesnetleme durumundaki değişken kalınlıklı (sürekli) ve boşluklu plak problemleri incelenmiş, elde edilen sonuçlar çizelge ve şekiller üzerinde gösterilmiştir. Çeşitli sınır koşullarına sahip kare plakların serbest titreşim modlarına karşı gelen açısal frekans değerleri hesaplanarak literatürdeki değerlerle karşılaştırıldı. Daha sonra yapılan deneysel çalışmada ayrıntıya girilmeden yanlızca bazı mod şekilleri ile titreşim frekanslarının belirlenmesi ile yetinildi.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Plaklar (Mühendislik); Karma sonlu eleman formülasyonu