Televizyon programlarında gelin-kayınvalide ilişkilerinin sunumu - Döner, Canan (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Türk toplumunda evlilik, kadının hayatını erkeğin hayatına göre daha çok değiştirmektedir. Aynı zamanda evlilik ile yeni akrabalık türleri kurulmaktadır. Evlilik bağı ile kurulan akrabalık ilişkilerinde kadınlar arası ilişkiler, ön yargılı anlatıların konusu olmuştur. Özellikle gelin-kayınvalide ilişkileri toplumda geçimsizliği çağrıştırmıştır. Olumsuz gelin ve kayınvalide ilişkileri, televizyona da yansımıştır. Günümüzde de gelin-kayınvalide temalı yarışma programları oldukça popülerdir. Televizyonda yayınlanan gelin-kayınvalide temalı yarışma programlarında genellikle gelinler ve kayınvalideler, geleneksel roller ve toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden temsil edilmiştir. Bu temsiller içerisinde gelin ve kayınvalide ilişkileri, geleneksel ataerkil değerlere ve toplumsal cinsiyet rollerine uygun kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı gelin-kayınvalide ilişkilerinin televizyon programlarında ataerkillik, toplumsal cinsiyet ve ailevi değerler bağlamında nasıl sunulduğunu incelemektir. Çalışmanın kuramsal kısmında bir kitle iletişim aracı olan televizyonun tarihsel ve hukuki gelişimi, aile kurumu ve türleri, toplumsal cinsiyet kavramı, evlilik kurumu, gelin-kayınvalide ilişkileri adlı konular farklı yönleriyle ele alınmıştır. Bu çerçevede tipik durum örnekleme yöntemi ile ardışık yıllardan seçilen Damat Bayıldı, Zahide Yetiş'le Gelin Görün, Gelinim Mutfakta adlı programlar incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Evlilik, Gelin, Kayınvalide, Ataerkillik, Toplumsal Cinsiyet.