Mala dayalı futures piyasalarının işleyişi, İzmir Pamuk vadeli işlem borsasına ilişkin değerlendirme ve öneriler - Altınırmak Gökbel, Serpil (Anadolu Üniversitesi, 1995)
Bir ülkenin ekonomisinde, dış ekonomik ilişkilerinde ve sosyal yapısında meydana gelen değişmeler, o ülkede finans sistemini oluşturan kurumların, kullanılan finansal araçların çeşitlenmesini beraberinde getirmektedir. Dünya ekonomisinde gittikçe artan belirsizlikler ve fiyat dalgalanmaları dikkatli bir risk yönetimini zorunlu hale getirmektedir. Finansal sistemin gelişmesiyle ortaya çıkan ''vadeli işlem piyasaları'', özellikle fiyat dalgalanmalarının yarattığı bu risklerin yönetilmesini sağlayarak geleceğe yönelik tahminlerde bulunmayı kolaylaştırmaktadır. Özellikle futures işlemlerinin kullanımı ile birlikte fiyatlarda istikrar ve paranın piyasada daha hızlı bir dönüşüm mekanizması sağlaması, ülkemizde futures piyasalarını gündeme getirmiştir. Bu yüzden futures piyasaları ile ilgili bir çalışma yapma zorunluluğu görülmüştür. Türkiye'de öncelikle pamuk üzerine futures işlemlerinin yapılmaya başlanması planlandığından, çalışma mal piyasalarına yönelik hazırlanmıştır. Ancak mekanizmanın işleyişi açısından finansal araçlar veya mal üzerine işlemler büyük benzerlikler göstermektedir. Sonuç olarak şu söylenebilir: Türkiye'de gerek mal gerekse finansal araçlar üzerinde vadeli işlemler yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu piyasaların serbest piyasa ekonomisine sağlayacağı katkılardan ve dünya finans sistemiyle bütünleşmemizi sağlayacak avantajlardan vakit kaybetmeden faydalanmalıdır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Vadeli işlem piyasaları; Pamuk ticareti