Flibanserinin farmasötik preparatlardan tayini için HPLC ve LC-MS/MS yöntemlerinin geliştirilmesi ve bozunma ürünlerinin lcms-ıt-tof ile karakterizasyonu - Geven, Aysun (Anadolu Üniversitesi, 2020)
2000'li yılların başında ortaya çıkan kadınlarda cinsel işlev bozukluğunun maddi boyutunun ve sağlığının fark edilmesi ilaç endüstrisinin en büyük değişimlerinden birisidir. Flibanserin öncelikle antidepresan ilaç olarak sentezlenmiş olup cinsel aktivitedeki etkileri sayesinde, 2000'li yılların başında bu endikasyon için tekrar denemeye alınmıştır. Çeşitli endikasyonları ve hastaların farklı durumlarda kullanacak olmaları nedeniyle FDA tarafından uzun süre reddedilse de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının etkileri ile 2015'de onaylanmıştır. Söz konusu bu çalışmada flibanserinin farmasötik formülasyonlarının analizi için HPLC ve LC-MS/MS metodu geliştirilmiştir. HPLC metodu bozunma ürünleri varlığında optimize edilmiş ve oksidatif zorlu bozma koşullarında flibanserine ait yeni bir bozunma ürünü tespit edilmiştir. Bozunma ürününün kalitatif analizi LCMS-IT-TOF cihazı ile yapılmış ve oluşum mekanizması önerilmiştir. Geliştirilen her iki metodun kromatografik ayrımı için çekirdek kabuk ve monolitik silika yapıda olmak üzere iki grup toplam 6 sabit faz denenmiştir. En başarılı ayrım Supelco Ascentis® Express model fenil hekzil fonksiyonel grubuna sahip (100×4,6 mm, ID 2,7µm) kolonda sağlanmıştır. Hareketli faz ise asetonitril su karışımı olup tampon olarak HPLC için 10 mM amonyum asetat (pH 5,4), LC-MS/MS için ise 20 mM amonyum format (pH 6,0) seçilmiştir. Akış hızı ve enjeksiyon hacmi ise her iki yöntem için aynı olup sırasıyla 0,5 mL/dk ve 1 µL'dir. Ayrıca HPLC yöntemi için başka bir HPLC cihazı ile laboratuvarlar arası karşılaştırma çalışması yapılmış ve her iki yöntem için psödo Addyi® numune uygulamaları gerçekleştirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1906S118".
Keywords: Flibanserin, bozunma ürünü, LC-MS/MS, LC/MS-IT-TOF, farmasötik uygulama, HPLC.