Şeker endüstrisi atıksularının elektrokimyasal yöntemlerle arıtımı - Koyuncu, Ayşe Gülhan (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bu çalışmada, tıkaç akım reaktörde, bor katkılı elmas elektrotlar kullanılarak, şeker endüstrisi atıksularının (şeker fabrikası ve alkol fabrikası atıksuları) elektrokimyasal yükseltgeme ile arıtımı araştırılmıştır. Alkol fabrikası atıksuyunda; akım yoğunluğunun, destek elektrotit derişiminin, çözelti akış hızının, sıcaklığın ve pH'ın, şeker fabrikası atıksuyunda ise; akım yoğunluğunun, destek elektrotit derişiminin ve çözelti akış hızının arıtma verimine etkileri incelenmiştir. Başlangıç KOİ'si ~4500 mg/L olan alkol fabrikası atıksuyunda %96, ~1000mg/L olan şeker fabrikası atıksuyunda ise ~%95 KOİ giderimi elde edilmiş olup, her iki atıksu için verilen deşarj limitleri sağlanmıştır.
Keywords: Atık sular Arıtma Elektrodiyaliz işlemi; Yükseltgeme