The effect of smes' performance indicator of business turnover as a dimension of economic growth : - Abdirahman, Mohamed Aden (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma, küçük ve örta ölçek işletmelerin (KOBİ) performans göstergelerinin Borama'daki yerel kaynaklardan daha etkin yararlanmayı ve sosyal ekonomik durumu iyileştirmesi nedeniyle ekonomik büyümenin bir boyutu olarak işletmelerin cirosu üzerindeki etkisini ele almaktadır. Borama'da KOBİ'lerin performansını etkileyen güçlükler, özellikle de hükümetin ve ilgili kurumların politika oluştururken özen göstermedikleri durumlar bu çalışmada ayrıca incelenmiştir. Bu kurumların ülkede bir KOBİ politikası bulunmayışı konusunda hassasiyet göstermedikleri görülmüştür. Finansal sorunlar ve devlet desteğinin olmayışı KOBİ'lerin performansını artırmalarını engelleyerek Borama ekonomisine katkıda bulunmalarını mümkün kılmamaktadır. Bu nedenle, çalışmada belirtilen hususlarla ilgili olarak, Borama'da faaliyet gösteren 211 adet KOBİ'den elde edilen birincil verilerle, performans göstergelerinin ekonomik büyümenin bir boyutu olarak işletmelerin cirosu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ana değişkenlerin demografik özelikleri, KOBİ'lerin performansı, finansman kaynakları ve karşılaştıkları zorlukları anlayabilmek için tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Çalışmada, ana değişkenler arasındaki ilişki yönü ve gücünü belirtilmek için regresyon ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, KOBİ'lerin performans göstergelerinden kârlılık ve girişimciliğin KOBİ'lerin cirosu üzerinde olumsuz etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yatırım, istihdam ve altyapının gelişiminin ise olumlu etkisi bulunduğu görülmüştür. Bu nedenle, çalışmada elde edilen sonuçlardan yola çıkarak devletin Borama'da ve tüm ülkede KOBİ'lerin gelişmesine daha fazla önem vermesi gerekmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Küçük işletmeler Türkiye; Küçük işletmeler Finans Türkiye