Türkiye'de 2000 sonrası istikrar arayışları ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkiler - Yaşın, Nilay Emine (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Türkiye ekonomisi yaklaşık çeyrek yüzyıldır kronik yüksek enflasyonlu bir süreç yaşamaktadır. Devam eden kamu açıkları, siyasi istikrarsızlık, ideolojik kutuplaşma ve çarpık toplumsal bölüşüm gibi olumsuzluklar bu süreci beslemiştir. 1 Ocak 1996'dan itibaren uygulanmakta olan Gümrük Birliği ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik konusundaki gelişmeler enflasyonla mücadele sürecini hızlandırmıştır. Spekülatif eğilimleri arttırarak reel ekonomiyi olumsuz etkileyen enflasyon öncelikle çözülmesi gereken bir sorun halini almıştır. Bu sebeple bu çalışmada artık sağlam ve istikrarlı bir ekonomik yapı oluşturmak isteyen Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı istikrar tedbirleri ve Uluslararası Para Fonu ile ilişkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde Uluslararası Para Fonu (IMF) hakkında bilgi verilmiş ve dönemler itibariyle Türkiye-Uluslararası Para Fonu (IMF) ilişkileri anlatılmıştır. İkinci bölümde, Enflasyonla Mücadele Programı hakkında bilgi verilmiş, programın 2000 yılı performansı ve bu yılı izleyen süreçte yaşanan finansal krizler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı ve sonuçları ile 4 Şubat 2002 tarihli Niyet Mektubu analiz edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ekonomik istikrar Türkiye; Mali krizler Türkiye