6. sınıf sosyal bilgiler dersinde kültürel miras konularının öğretiminde Web 2.0 araçlarının kullanımı - Kantekin, Meryem (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Sosyal Bilgiler doğrudan insan yaşamını ele alan, geçmiş ve geleceği harmanlayıp ilişkilendiren, bireylerin toplumsal kişilik kazanmasını sağlayan ve kültürel miras eğitimine katkıda bulunan bir derstir. Sosyal Bilgiler dersinde kültürel miras konularının etkili ve kalıcı biçimde öğretilmesinde öğretim teknolojilerinden yaralanılması önem taşımaktadır. Bu araştırmanın temel amacı Sosyal Bilgiler dersinde kültürel miras konularının öğretiminde Web 2.0 araçlarının etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın amacına uygun olarak karma yöntem araştırmalardan gömülü karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu 2022- 2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Ardahan il merkezinde bir ortaokulda 6. sınıf düzeyinde öğrenim görmekte olan öğrenciler ve aynı okulda görev yapan Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri kültürel miras akademik başarı testi, öğretmene ve öğrencilere yönelik hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formları ile yarı yapılandırılmış gözlem formları ile elde edilmiştir. Araştırma sürecinde elde edilen nicel verilerin istatistiksel analizleri SPSS programı yardımıyla bağımsız t testi ile analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizleri ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Sosyal Bilgiler eğitiminde Web 2.0 araçları ile yürütülen ders sürecinin kültürel miras konularının öğretiminde deney grubu lehine anlamlı etki oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin ve katılımcı öğretmenin Web 2.0 araçlarını Sosyal Bilgiler dersi ve kültürel miras konularının öğretimi için yararlı bulduğu, yapılan gözlemler sonucunda deney ve kontrol gruplarına ait farklılıkların olduğu ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak uygulama sürecine ve yapılacak araştırmalara ilişkin öneriler sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sosyal bilgiler, Kültür, Kültürel miras, Web 2.0 araçları