Otel işletmelerinde dinamik programlamaya dayalı oda fiyatının belirlenmesi - Sarışık Çiçek, Dönüş (Anadolu Üniversitesi, 2000)
Türkiye, artan yatak kapasitesi ve turizm gelirleri ile dünya turizm pazarında %1.3'lük bir pay almaktadır ve turist kabul eden ülke sıralamalarında da 19. sıraya yükselmiş durumdadır. Ancak, bu gelişme, küreselleşen turizm sektöründe yer alan otel işletmelerini, değişen çevresel koşullar tarafından belirlenen yoğun bir rekabet ortamıyla karşı karşıya bırakmıştır. Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinde fiyat oluşum sürecini incelemek ve yöneylem araştırma yöntemlerinden biri olan dinamik programlama modelini bir otel işletmesinde uygulayarak en yüksek kazancı sağlayacak oda fiyatını belirlemektir. Çalışmanın birinci bölümünde, otel işletmeleri ve otel işletmelerinde oda fiyat oluşumu ele alınmış, ikinci bölümde dinamik programlama tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde ise dinamik programlama bir otel işletmesinde uygulanarak en iyi kazancı sağlayacak oda fiyatı belirlenmeye çalışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Oteller, lokantalar, vb. Muhasebe; Oteller, lokantalar, vb. Maliyet kontrolü; Oteller, lokantalar, vb. Fiyatlar