Kadın girişimciliğinin bölgesel dağılımının belirlenmesinde coğrafi bilgi sistemleri ile haritalandırma metodunun kullanımı : Eskişehir örneği - Ünlü, Vehbi Can (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Kadın girişimciliğinin küresel sosyoekonomik kalkınmadaki önemi tüm dünyada bilinen bir olgudur. Özellikle 1980'li yıllara gelindiğinde liberalizmin etkisi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde kadın girişimciliğini geliştirmeye ve teşvik etmeye yönelik akademik ve siyasi alanda daha sonradan diğer dünya ülkelerine örnek olacak birçok araştırma, çalışma ve düzenleme yapılmıştır. O dönemden itibaren işletmelerin erkekler tarafından kurulması ve işletilmesi yönündeki algı yavaş yavaş yıkılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise kadının sosyal statüsünün yükseltilmesi yönündeki çalışmalar 19.YY'da başlatılmasına rağmen, modern anlamda kadın girişimciliğinin kurumsallaştırılması ve geliştirilmesi 1990'lı yılların sonuna doğru ele alınmıştır. Bu çalışmada kadın girişimciliğinin sektörlere göre bölgesel dağılımının belirlenmesi ve literatürdeki kadın girişimciliğinin karakteristik özellikleri bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Eskişehir ili Odunpazarı ve Tepebaşı merkez ilçelerinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin, Coğrafi Bilgi Sistemleri aracılığıyla haritalandırma metodu kullanılarak girişimcilik haritası oluşturulmuştur. Bu bağlamda 33 sektör ele alınmış, her biri için ayrı bölgesel dağılım belirlenmiş ve kadın girişimcilerin yoğun olarak tercih ettikleri sektörler ve bölgeler tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kadınlar, İşletmecilikte; Kadın girişimciliği, Coğrafi bilgi sistemleri, Girişimcilik haritası.