Yüzücülerde diz eklemi pozisyon duyusunun (propriosepsiyon) değerlendirilmesi - Okçu, Çiğdem (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Bu çalışmanın amacı üst ve orta düzeyde antrenman yapan yüzücüler ile sedanterler arasındaki diz eklemi pozisyon duyusunu (proprioception) dijital gonyometre (DG) yardımı ile belirlenmesidir. Çalışmaya katılan deneklerde vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB), vücut ağırlığının kısmi taşındığı (PWB) ve vücut ağırlığının taşınmadığı (WB) pozisyonlarında ölçüm alınmıştır. Araştırmaya 10 bayan (yaş ort: 20.0±3.1 yıl) /10 erkek (21.2±3.9 yıl) 20 yüzücü ve 10 bayan ( yaş ort: 21.6±1.3 yıl) / 10 erkek (yaş ort: 23.1±1.1 yıl) 20 sedanter olmak üzere toplam 40 denek gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada dijital gonyometre (DG) kullanılarak üç farklı ölçüm pozisyonunda 30, 45 ve 60'de dominant bacakta eklem pozisyon duyusu ölçümleri incelendiğinde yüzücü ve sedanter gruplarda (cinsiyet farkı gözetmeksizin) vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) sırtüstü pozisyonda 45° ve PWB 60°'lerde istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (P≤0.01). Yüzücü ve sedanter bayan gruplarda vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) yüzüstü 30°'de istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (P≤0.05). Yüzücü ve sedanter erkek gruplarda vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) yüzüstü 30°, WB ve PWB 60° değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p ≤ 0,01). Vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) sırtüstü 30° ve 60°, vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) yüzüstü 60°, vücut ağırlığının kısmi taşındığı (PWB) 30° ve 45° ile vücut ağırlığının taşındığı (WB) 30° ve 45° pozisyonlarında de ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Ayrıca yüzücü bayan ve erkek grupları arasında vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB), vücut ağırlığının kısmi taşındığı (PWB) ve vücut ağırlığının taşındığı (WB) 30⁰, 45⁰, 60⁰'ler istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (P>0.05).
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir. Proje no. BAP1103S067."
Keywords: Yüzme Fizyolojik yönler; Sporcular Tıbbi muayeneler