İçmimarlık eğitimindeki tasarım stüdyosu derslerinin sonuç ürünlerinin değerlendirilmesi ve bir değerlendirme araç önerisi - Levent, Tuğba (Anadolu Üniversitesi, 2019)
İçmimarlık disiplini, temelde proje tasarım, organizasyon ve uygulama sürecini kapsayan bir meslek alanıdır. İçmimarlık tasarım stüdyosu dersleri, bu doğrultuda içmimarlık eğitiminde, öğrenciye tasarım sürecini belirli bir dönem içinde öğretmeyi hedefleyen önemli bir yere sahiptir. Bu süreçlerin öğretiminde her dönem başka bir öğrenme çıktısı alınması beklenmektedir ve her dönemin sonunda ortaya çıkan ürün değerlendirilerek bir not verilmektedir. Bu not öğrencinin hem kendini diğer öğrencilerle kıyaslamasına hem de kendini değerlendirmesine olanak tanımaktadır. Tez çalışmasının amacı tasarım stüdyosu derslerinde tasarım sürecinin sonuç ürünü olan iç mekan tasarımının değerlendirilmesinde kullanılan ölçütleri kapsamlı ve sistemli bir şekilde bir araya getirmektir. Ayrıca tasarım stüdyosu derslerinin sonunda öğrenciye verilecek notun şeffaf, adaletli, sorgulanabilir ve tarafsız bir hale gelmesini sağlayacak yeni bir rubrik önerisi oluşturarak içmimarlık eğitimine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda farklı üniversitelerde tasarım stüdyosu dersi yürütücülüğü yapan öğretim elemanlarının bilgi ve görüşleri alınmış, örnek niteliğinde bir jüri gözlemlenmiş, jürinin kullandığı değerlendirme ölçütleri belirlenmiş ve elde edilen verilerin çözümlenmesi ile bir rubrik önerisi oluşturulmuştur. Oluşturulan rubriğin iki farklı tasarım stüdyosu grubunda jüri üyeleri tarafından kullanılması istenmiş ve jüri üyelerinin rubrikler ilgili görüşleri alınmıştır. Rubrik üzerinde iyileştirmeler yapılarak son haline getirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1708E469".
Keywords: İç dekorasyon; Tasarım stüdyosu, Sonuç ürün değerlendirme, Değerlendirme ölçütleri, Rubrik.