Engellilere yönelik veritabanı tasarımı ve işitme engelliler ile ilgili uygulama - Gaytanlı, Bülent (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Bu tezde, işitme engellilerin kimlik bilgileri, nüfus, eğitim ve istihdam bilgilerini kapsayan veritabanının tasarlanması ve 16 ilden toplanan bulgulara dayalı olarak işitme engellilerin mevcut durumlarının saptanması amaçlanmıştır. Bu amacın gerçekleştirilmesine yönelik olarak işitme engeli kavramı ve genel olarak engellilere yönelik veritabanının temelini oluşturacak işitme engellilere ilişkin temel değişkenler açıklanmıştır. Daha sonra geliştirilen veritabanının anlaşılması ve ön bilgi sağlaması amacıyla veritabanı kavramı ele alınmıştır. İşitme engellilere yönelik veri tabanının tasarımı ve paneller üzerindeki işlemler mevcut verilerle bütünleştirilerek açıklanmıştır. Araştırmada işitme engellilere ilişkin mevcut verilerin yeterli, tutarlı ve güncel olmadığı saptanmıştır. Kurumlararası işbirliğinin sağlanması ve bu kurumlar tarafından işitme engellilere yönelik düzenlemelerin gerçekleştirilmesi için, Engellilere Yönelik Veritabanı Sistemi'nin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ayrıca veritabanının, işitme engelli bireylere ait bilgilerin daha hızlı ve yaygın olarak paylaşılmasına olanak sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İşitme engelliler Veri tabanları; Veri tabanları