İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi fiyatlarının gün içi yapıları - Temizel, Fatih (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Gelişen ve küreselleşen dünyada, borsalardaki fiyatlama sürecini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Yılın belirli aylarında veya günlerinde belirlenen ve açıklanamayan olağandışı fiyat hareketleri veya anomaliler, bu çok sayıdaki faktörün etkisiyle oluşur. Bunlar borsaların teknolojik alt yapıları ile orantılı olarak elde edilen seans içi verilerin analiz edilmesi sonucunda da tespit edilmiştir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB), yukarıda sözü edilen türde verilerin temin edilebildiği az sayıda borsanın sahip olduğu teknolojik alt yapıya sahiptir. Bu çalışmada IMKB borsasını temsil kabiliyeti oldukça yüksek olan ve üzerinde işlem gerçekleştirilebilecek yatırım fonlarının bulunduğu ve oluşturulmakta olan IMKB Ulusal-30 endeksineilişkin 01.01.1998-23.03.2003 periyodundaki veriler incelenerek gün içi fiyat ve volatilite yapıları tespit edilmiştir. IMKB Ulusal-30 verileri incelendiğinde, IMKB'de gün içi fiyat yapılarının W biçiminde bir yapı sergilediği ve volatilitenin gün sonunda azalmakla birlikte genel olarak W formuna uyduğu ortaya çıkmıştır. Daha sonraki aşamada 15 dakikalık verilere dayalı olarak gün sonu pozisyonu "O" olan bir yatırım stratejisi oluşturmanın kurumsal yatırımcılar açısından kullanılabilir olduğusonucuna varılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.