Endüstriyel gürültü ölçümü ve kontrolu : - Demet, Halit (Anadolu Üniversitesi, 1986)
İş yerlerinde, gürültü ölçümü, çeşitli kurallara göre ölçülmesi gereklidir. İşçi sağlığını denetlemeye gelen kuruluşların gürültü ölçümüne ait verileri, sadece anlamsız sayılar niteliğindedir. Bu veriler, bu çalışmada yer verilen kaynaklardan elde edilen değerlendirme işlemleriyle ortam gürültüsü hakkında yorum yapılabileceği anlatılmıştır. Gürültü kişinin ruh ve fizik sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, aşırı gürültü ise kulakta onarılmaz hasarlar oluşturmaktadır. Bu nedenle gürültü risklerinin değerlendirilmesi, uluslararası standartlar ve Türkiye'deki durum izah edilmiştir. Gürültünün zararlı etkisi karşısında; gürültü kontrol yöntemleri ile bazı şartlar altında çeşitli seviyelerde gürültü miktarında azalmalar ortaya koymuştur. Uygulama yeri, Türkiye Lokomotif Motor Sanayii Anonim Şirketi Elektrik Makinaları Test Atelyesinde gürültü ölçümü, değerlendirilmesi ve alınabilecek gürültü kontrol yöntemleri açıklanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Endüstriyel gürültü; Gürültü kontrolü; Gürültü ölçümü