Metal oksitlerin farklı pişirim atmosferlerinde sır bünyesindeki etkilerinin araştırılması - Yörük, Mürşide Nazlı (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Metalik sırlar, farklı pişirim yöntemleri ile elde edilen görsel etkilere sahip sırlardır. Metalik sır elde etmek için parlak bir sır bünyesine metal etki veren oksitlerin artan azalan oranlarda ilaveleri gerekmektedir. Metal oksitler genellikle sır bünyelerine katıldıklarında sır yüzeyine mat-parlak etki kazandıran oksitlerdir. Metalik sırların oluşumunda pişirim sıcaklığı, uygulama şekli oldukça önemlidir. Bu araştırma, metalik sırların uygulamalı olarak çalışıldığı, olumlu özellik gösteren sırların pişirim sıcaklığı ve programının yer aldığı, çeşitli hammadde ve oksitlerin artan azalan oranlarda ilaveleri ile denemelerin yapıldığı bir araştırma programını kapsamaktadır. Dört bölümden oluşan bu araştırmanın, ilk bölümünde seramik sırlarının genel tanımı ve artistik sırların sınıflandırılması yapılmış, ikinci bölümde ise metalik sırların tarihçesine yer verilerek, metalik sır ile çalışan bazı seramik sanatçıları ele alınmıştır. Üçüncü bölüm kullanılan hammaddelerin ve oksitlerin tanımlarının yer aldığı, farklı pişirim atmosferlerinde yapılan denemelerin anlatıldığı bir araştırma sürecini kapsamaktadır. Son bölüm üç boyutlu seramik uygulamaların yer aldığı, olumlu sonuç veren reçetelerin seçilip çoğaltılarak, bu formlar üzerine uygulandığı bir çalışma sürecinin anlatılmasından oluşmaktadır. Araştırmanın temel amacı sanatsal anlamda başarılı metalik sırların elde edilmesidir. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerden yola çıkılarak, bu konuda akademik araştırma yapmak isteyenlere yol göstermesi adına fayda sağlanması amaçlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sırlar (Seramik); Artistik sırlar, Metal oksitler, Metalik sırlar.