Local coherence problems in written narartives of adult efl learners : - Erk Emeksiz, Zeynep (Anadolu Üniversitesi, 1998)
Bu çalışmanın amacı anadili Türkçe olan ve İngilizce öğrenen yetişkinlerin yazılı dilde bir olayı öykülerken konu ad öbeklerini metnin gelişimine uygun ve bağdaşıklığı bozmayacak biçimde kullanıp kullanmadıklarını araştırmaktır. Bu amaçla, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Öğretimi Bölümüne kayıtlı 20 birinci sınıf öğrencisi örneklem grubu olarak seçilerek deneysel bir çalışma desenlenmiştir Deneklere önce kısa metrajlı bir sessiz Charlie Chaplin filmi izlettirilmiş, sonra izledikleri filmin öyküsünü bu filmi izlemeyenlerin okuyup anlayabileceği biçimde İngilizce olarak yazmaları istenmiştir. Daha sonra öğrencilerin oluşturdukları metinler anadili İngilizce olan dört okuyucuya okutturulmuş ve tümcelerin öznesi konumundaki -onlara göre- uygun olmayan, anlamayı güçleştiren ad öbeklerinin altını çizmeleri istenmiştir. Veriler, Reinhart (1982) Tümce Konusu Analizi çalışması temel alınarak incelenmiştir. Verilerin istatistiksel çözümlemesi sonucunda deneklerin konu devamlılığını gösteren ad öbeklerini yerel bağdaşıklığı bozmadan kullanabildikleri, ancak konu değişimini gösteren ve yeni bir konuyu tanıtan ad öbeklerini yerel bağdaşıklığı sağlayacak biçimde kullanamadıkları saptanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Söylem çözümlemesi; Anlatı (Retorik); İngiliz dili Öğretim Yabancılar