Dikişli ve dikişsiz boru imalatı - Erden, Sedat (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Mühendislikte, kullanım amacı ve kullanım yerine göre değişik malzemelerden, değişik usullerde boru imalatının önemli bir yeri vardır. Tezimizin esas konusu dikişli ve dikişsiz çelik borulardır. Dikişli boruların yetersiz olduğu yerlerde, daha kaliteli, daha hassas olan dikişsiz çelik borular kullanılır. Dikişli borunun maliyeti avantaj iken, basınca dayanıklılığı dezavantajdır. Bu nedenlerle iki tip borunun da imalatında dikkat edilecek noktalar çoktur. Boru imalatında malzeme seçiminden, kalite kontrolu ve kullanıcıya arzına kadar, tasarımcı, metallurjist, imalatçı gibi her dalda kişiler çalışır. Amaç, her yönden kusursuz boru imalatıdır. Bu tezde: boru çeşitleri, normları, imal usulleri, kalite kontrol yöntemleri ve dünyadaki durum ile ülkemizdeki durum, yeni uygulamalarla birlikte araştırılıp işlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Dikişli çelik borular; Dikişsiz çelik borular; Çelik borular