Türk ve Irak hukukunda velayet - Hasan,Yousif Ghazi (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Türk ve Irak hukuk sistemlerinde velayetin karşılaştırılması konulu bu çalışmada; velayet kurumunun günümüz uygulaması ile Irak kişisel durum kanununda yüzyıllarca uygulanmış olan karşılığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda velayetin önemi, özellikleri, velayet hakkının kullanılması, sona ermesi, velinin ve velayet altındakinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Anne ve babaya verilmiş yetki ve sorumluluklar çerçevesinde çocuğun korunması, beslenmesi, barınması, bakılması, eğitim alması, temsil edilmesi vb. temel ihtiyaçlarının karşılanması velayet kapsamına girmektedir. Anne-babanın velayet kavramının getirdiği sorumlulukları yeterince yerine getiremediği ya da hiç yerine getiremediği hallerde, çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince devletin çocuk için birtakım önlemleri alması ve gerekirse velayetin kaldırılması kararı ile çocuğa vasi atanması veya çocuğun kuruma yerleştirilmesi söz konusu olabilmektedir Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, Türk medeni hukukunda velayete tahsis edilmiştir. İkinci bölümü Irak kişisel durum kanununda velayete özgülenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde, buraya kadar yer verilen tüm hususlar bakımından Türk ve Irak hukukunun velayete ilişkin hükümleri karşılaştırılarak ele alınmıştır. Çalışma kapsamında Türk ile Irak hukuku arasında benzerlikler olduğu gibi farklılıklar da ortaya çıkarılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Velayet hakkı, Çocuğun yüksek (üstün) yararı, Çocuk hakları, Anne ve baba durumu, Velayet hakkının sahibi