Havayolu taşımacılığında düşük maliyetli taşıyıcılar ve Türkiye'deki uygulamalarının araştırılması - Şengür, Yusuf (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Kullanılan uçakların ve uçuş maliyetinin pahalı olduğu havayolu taşımacılığında cazip bilet fiyatları sunabilen düşük maliyetli taşıyıcılar hem müşterilerin hem de rakip havayolu işletmelerinin dikkatini çekmektedir. Bu taşıyıcılar, müşterileri memnun edecek düzeyde fiyatlar sunarlarken bir yandan da karlılıklarını sürdürebilmektedirler. Bunun altında yatan en önemli neden de maliyetlerini etkin bir şekilde yönetebilmeleridir. Bu çalışmada, ilk olarak havayolu taşımacılığının genel özellikleri ile havayolu işletmeleri çeşitlerine değinilerek düşük maliyetli taşıyıcıların havayolu taşımacılığı içerisindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra düşük maliyetli taşıyıcı kavramı üzerinde durularak bu taşıyıcılar özellikleri bakımından incelenmiştir. Düşük maliyetli taşıyıcıların kuşkusuz en ilgi çekici tarafı olan gider yapılan ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ek olarak, düşük maliyetli taşıyıcılar ile diğer taşıyıcı çeşitleri karşılaştırılarak dünyadaki belli başlı düşük maliyetli taşıyıcılar incelenmiştir. Son olarak ise Türkiye'deki tarifeli iç hat uçuşu yapan iki özel havayolu işletmesi derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak incelenmiştir. Bu havayolu işletmelerinin birer düşük maliyetli taşıyıcı olarak faaliyet gösterip göstermediklerinin ortaya konulması amacıyla düşük maliyetli taşıyıcılar ile bu havayolu işletmeleri karşılaştırılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sivil havacılık Finans; Havayolları Finans; Taşımacılık