SrO-MgO-ZrO²-SiO² sistem camlarının kimyasal dayanımlarının iyileştirilmesi - Günkaya, Göktuğ (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Cam günümüzde yaygın olarak pek çok alanda kullandığımız ve de vazgeçemediğimiz bir malzemedir. Gerek geleneksel gerekse teknolojik açıdan değerlendirilen camın aranan en önemli özelliklerinin ısıl şok dayanımı ve kimyasal kararlılığı olduğunu görmekteyiz. Yapılan bu çalışma ile daha önceden detaylı bir biçimde incelenen SrO-MgO-ZrO²-SiO² (SMZS) cam sisteminin % 40 silika esaslı bileşim grubu üzerinde durulmuş, alkali çözeltilerine karşı yüksek dayanım gösterdiği bildirilen bu grubun kimyasal dayanımını düşürmeden SrO içeriğinden kaynaklanan yksek maliyetinin SrO yerine Mn²O³ ve/veya Fe²O³ kullanılması sonucu ortaya çıkan SrO-Mn²O³-Fe²O³-MgO-ZrO²-SiO² (SMFMZS) sistemi alkali dayanımı açısından araştırılmıştır. Cam bileşiminde Mn²O³ artışının kimyasal dayanımı arttırdığı buna karşılık belli bir seviyeye kadar benzer biçimde davranan Fe²O³'in daha sonra dayanımı düşürdüğü görülmüştür. Yeni üretielen SMFMZS sistem camların bir kısmının yüksek alkali dayanımlı oldukları bulunmuştur. İlgili camlar betonun kuvvetlendirilmesinde kullanılabilme kapasitesi göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Cam Analiz