AB direktifleri ve Türk İş Hukukunda iş sağlığı ve güvenliğinde işverenlerin yükümlülükleri ve işçilerin hakları - Oğuz, Özgür (Anadolu Üniversitesi, 2010)
İş sağlığı ve güvenliğinde işverenlerin yükümlülükleri ve işçilerin hakları konusu, Avrupa Birligi'ne üye ülkelerde oldugu gibi ülkemizde de son derece önemlidir. Yarım yüz yılı aşkındır üye olmayı bekledigimiz Avrupa Birliği, iş sağlığı ve güvenligi alanında önemli mevzuat degisiklikleri yaparak bu konuda oldukça ileri düzeyde çağdas normları kabul etmiş ve uygulamaya sokmuştur. Avrupa Birliği, üye ülkelerde iş sağlığı ve güvenliği alanındaki dağınık ve birbirinden kopuk haldeki mevzuat değişikliklerini birbirine yakınlaştırmak ve uyum sağlamak için başta 89/391 sayılı Çerçeve Direktif olmak üzere, iş sağlığı ve güvenliği alanında çok sayıda bireysel direktifi kabul etmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 2003 yılında yürürlüğe girmesinden sonra ülkemiz çalışma hayatı mevzuatında da birçok yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Daha önce tüzüklerle düzenlenen çalışma hayatı mevzuatı yerini yönetmeliklere bırakmıştır. Bunun başlıca nedeni yönetmeliklerin hazırlanması ve yürürlüğe girmesi sürecinin daha hızlı olmasıdır. Ancak bu konuda başta İs Sağlığı ve Güvenliği Çerçeve Yönetmeliği olmak üzere birkaç yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edilmesi, uygulamada bir takım sıkıntıların yaşanmasına yol açmıstır. Bu sıkıntılar yapılacak yasal değişikliklerle aşılmaya çalışılmaktadır. Çalışmada Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının Avrupa Birligi Direktiflerine uyum düzeyi ele alınmaktadır.
Keywords: İş güvenliği Hukuk ve mevzuat Türkiye; İşçi sağlığı Hukuk ve mevzuat Türkiye; İşverenin sorumluluğu Türkiye