Beyaz farede (Mus musculus) endosulfanın kan glukoz seviyesine etkisi ve karaciğerde oluşturduğu histolojik değişikliklerin incelenmesi - Ede, Derya (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Bu çalışmada zirai mücadelede yaygın olarak kullanılan endosulfanın dozunun Mus musculus erkek beyaz farelere intraperitonal enjeksiyonu yapılmış ve enjeksiyondan on, onbeş ve yirmi gün sonra hayvanrın karaciğeri çıkarılıp, kanları alınmıştır. Böylece üç deney grubu elde edilmiştir. Bu deney gruplarının kan glukoz seviyeleri ve karaciğerdeki histopatolojik değişiklikler kontrol grubu ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Her üç deney grubunun, kan glukoz seviyelerinde, kontrole göre dereceli bir artış olduğu gözlenmiştir. Enjeksiyondan on gün sonra karaciğer parankima hücrelerinde az miktarda olmakla birlikte, dejenerasyon gözlenmiştir. Ayrıca parankimal kanama ve hidropik dejenerasyona rastlanmıştır. Enjeksiyondan onbeş gün sonra çoğunlukla mononüklear tipte hücreler olmak üzere, fokal hücre infiltrasyonuna rastlanmıştır. Bunun yanısıra parankimal hücrelerde nekrozun geriye dönüşümlü biçimi gözlenmiştir. Enjeksiyondan yirmi gün sonra ise, kupffer hücrelerinin sayıca artışı, parankima hücrelerinin çekirdeklerinde dejenerasyonlar ve nekroza doğru gidişi işaret eden piknotik çekirdekler gözlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Biyoloji; Beyaz fare; Endosulfa; Kan glukoz seviyesi