Belediyelerin gerçekleştirdikleri sosyal yardımların Konya Büyükşehir Belediyesi örneğinde incelenmesi - Kelebek, Hayriye (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Günümüzde dünya bir taraftan küreselleşirken, bir taraftan da yerelleşmektedir. Belediyelerden beklenen hizmet ve görevler de bu doğrultuda artmaktadır. Belediyeler klasik alt yapı ve beledi hizmetler yanında bir takım kültürel ve sosyal hizmetlerle de ön plana çıkmaya başlamışlardır. Bu hizmetlerden en önemlilerinden biri de şüphesiz sosyal yardımlardır.Küreselleşmeyle beraber artan sermaye ve insan hareketleri, kentleşmeyi arttırırken; beraberinde çarpık kentleşme ve yoksulluk gibi toplumsal sorunları da getirmiştir. Kentlerde hızla artan nüfus sonucu, insanlar iş bulmakta ve geçimlerini sağlamakta zorlanır hale gelmişlerdir. Bunun yanında hastalık, sakatlık ve yaşlılık gibi diğer sebeplerle de bazı kişiler kendi kendilerine hayatlarını idame ettirememektedirler. Yardıma muhtaç duruma düşen bu kişilere çeşitli kurumlar destek olmakla beraber, hizmet yerine yakın oldukları için bu noktada belediyelere de önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda sosyal yardımların daha detaylı incelenebilmesi için; yerel yönetimler, sosyal devlet, sosyal belediyecilik, sosyal yardımlar incelenmiş ve örnek olarak Konya Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği sosyal yardımlar ele alınmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yerel yönetimler Türkiye; Sosyal hizmetler Türkiye; Sosyal devlet, Sosyal belediyecilik, Sosyal yardımlar.