Coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak Porsuk havzasında baraj planlama çalışmalarının araştırılması - Ahmady, Dost Mohammad (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Türkiye hızla gelişmekte olan ve aynı zamanda nüfusu da hızla artan bir ülkedir. Bu gelişme ile beraber, enerji ihtiyacı da hızla artmaktadır. Bu nedenle enerji Türkiye için çok önemlidir. Ancak sahip olduğu enerji kaynakları, Türkiye'nin ihtiyacını karşılamamaktadır. Türkiye eksik enerji ihtiyacını yurt dışından temin etmektedir. Bunun maliyeti ise yılda ortalama 70 milyar dolardır ve bu rakam her geçen yıl artmaktadır. Bundan dolayı Türkiye enerji kaynaklarını geliştirmek ve bu enerji açığını kapatabilmek için, sahip olduğu su potansiyelini enerjiye dönüştürmesi bir zorunluluktur. Bunun için Türkiye'nin su kaynaklarını kullanarak, hidroelektrik enerji potansiyelini geliştirmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Porsuk havzasında hidroelektrik enerji potansiyelinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Porsuk havzasının sahip olduğu hidroelektrik enerji potansiyeli incelenmiştir. Havzadaki su potansiyelinin hesabı ve hidroelektrik enerji potansiyelinin belirlenmesi için, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Simahpp yazılımları kullanılmıştır. Porsuk havzasında hidroelektrik enerji potansiyelini hesabı için, uygun bir noktada yeni bir baraj planlaması yapılmıştır. Planlanan barajın olası maliyeti ve barajdan temin edilebilecek hidroelektrik enerji miktarı da hesaplanmıştır. Sonuç olarak, Porsuk Havzasında planlanan bu yeni barajın toplam kurulu güçleri 5.417 MW ve yıllık üretebileceği elektrik enerji miktarı ise 18.983 GWh olarak hesaplanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Barajlar Tasarım ve konstrüksiyon; Hidroelektrik santralları Türkiye; Coğrafi veri sistemleri; Baraj planlama, hidroelektrik enerji, porsuk havzası, coğrafi bilgi sistemleri (CBS), simulation analysis for hydropower projects (Simahpp).