Endüstriyel miras turizminde paydaş görüşleri: Türasaş devrim arabaları müzesi örneği - Çetinkaya, Fadime (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Endüstriyel miras, kültürel miras kapsamında yer alan, turizmle ilişkili disiplinlerarası bir kavramdır. Literatürde sürdürülebilir bir endüstriyel miras yönetiminin ilgili paydaşların ortaklaşa çabaları ile sağlanabileceği belirtilmektedir. Öte yandan endüstriyel mirasın korunması ile turistik kullanımına yönelik çalışmalar sınırlıdır. Bu tez çalışmasında paydaşların (turistler, turist rehberleri, müze çalışanları, kent sakinleri) endüstriyel mirasın korunması ve kullanılmasına ilişkin bakış açıları nitel araştırma yöntemi benimsenerek, durum çalışması deseniyle incelenmektedir. Çalışmanın amacı, bir endüstriyel miras ögesi olan TÜRASAŞ Müzesi Devrim Otomobilleri'nin korunması ve turistik kullanımına yönelik paydaşların bakış açılarının betimlenmesidir. Çalışma verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniği, katılımcı gözlem ve araştırmacı günlükleri ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde tematik analize başvurulmuştur. Çalışma sonucunda bir paydaşın deneyiminin diğer paydaşın deneyimi üzerindeki etkisi bir model aracılığıyla sunulmaktadır. Bulgular, turist rehberlerinin endüstriyel mirası tur rotasına dahil etme yaklaşımı ya da anlatılarında kullandıkları yöntem ve içeriğin turistlerin deneyimleri ve deneyimlerin algılanan değere dönüşme süreci üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Müze yönetimi politikaları ise, turistlerin ve kent sakinlerinin deneyimlerinde; tanıtım, müze düzeni ve bilgilendirme boyutlarında etkilidir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Endüstriyel miras turizmi, Paydaş teorisi, Devrim Otomobili, TÜRASAŞ