Tip1 ve tip2 diabetes mellituslu hastalarda eko-fonokardiyografik yöntemle saptanan sistolik ve diyastolik fonksiyon değişikliklerinin HbA1c ile ilişkisinin araştırılması - Ateş, Sadiye (Anadolu Üniversitesi, 1989)
Bu çalışmada, klinik kalp hastalığı olmayan Tip 1 diabetes melli- tus grubundan yaş ortalamaları 16.40 + 6.22 olan 10 (6 kız, 4 erkek), Tip 2 diabetes mellitus grubundan yaş ortalamaları 52.29 + 7.19 olan 14 (3 kadın, 11 erkek) hasta üzerinde, myokardin sistolik ve diyasto- lik fonksiyonları, eko-fonokardiyografik yöntemlerle, tedavi öncesi ve üç ay süren tedavi sonrası dönemlerde incelenmiştir. Tedavi süre- cinde metabolik kontrol HbAıc düzeylerinin ölçümleri ile yapılmış, metabolik kontrolün sistolik ve diyastolik fonksiyonlar üzerinde et- kisi araştırılmıştır. Bulgularımızın değerlendirilmesi sonucunda; HbAıc ölçümlerinin, diabetes mellituslu hastalara uygulanan tedavi ile elde edilen meta- bolik kontrol yanıtının izlenmesinde, AKŞ'ne oranla daha sağlıklı so- nuçlar verebileceği kanısına varılmıştır. Her iki hasta grubunda metabolik kontrol sonucunda sistolik fonk- siyonlarda sayısal bir iyileşme elde edilirken, diyastolik fonksiyon- lardan İGZ'da herhangi bir düzelme gözlenmemiştir. Bu durumun ventri- küllerde asemptomatik bir fonksiyon bozukluğunun işareti olabileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak, diabetes mellitusta sistolik performans normal bu- lunsa bile diyastolik performansın çok daha erken dönemlerde bozula- bileceği kanısına varılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.