Özel kişiler tarafından elde edilen delillerin ceza yargılamasında değerlendirilmesi - Ülker Divli, Zeynep (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Yargı organları, kişiler arasındaki uyuşmazlıkları çözmek ya da işlenen bir suçun failine yaptırım uygulamak amacıyla yargılama faaliyetini yürütürken delillerden yararlanmaktadır. Hukukumuzda ceza yargılamasında delil elde etme yükümlülüğü, yargı organı olan soruşturma ve kovuşturma makamlarına verilmiştir. Ancak soruşturma ve kovuşturma makamları haricinde bulunan kişilerin de, delil elde etmesine herhangi bir engel konulmamıştır. Çalışmamızın ana konusu, soruşturma ve kovuşturma makamları haricinde bulunan ve özel kişi olarak tabir edilen kişiler tarafından elde edilen delillerin ceza yargılamasında değerlendirilmesidir. Bu kapsamda özel kişilerin kimler olduğu, özel kişiler tarafından elde edilen delillerin hukukumuzda tarihsel süreç içerisinde nasıl değerlendirildiği ve bu kişilerin delil elde ederken işleyebilecekleri suçlar açıklanmıştır. Yine, özel kişiler tarafından elde edilen delillerin değerlendirilmesi konusunu açıklığa kavuşturabilmek amacıyla çalışma konumuzla bağlantılı olan ispat ve delil konuları ile hukuk yargılamasında özel kişiler tarafından elde edilen delillerin değerlendirilmesi hususuna da çalışmamızda değinilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İspat sistemleri, Hukuka aykırı deliller, Özel kişiler tarafından elde edilen deliller, Delil elde edilirken işlenebilecek suçlar, Hukuk ile ceza yargılaması arasındaki bağlantı