Medya sektörü ve sendikal örgütlenmede yaşanan sorunlar - Kumcuoğlu, İpek (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de medya sektöründe sendikacılığın temel sorunlarını tespit etmek ve bu bağlamda bazı çözüm önerileri sunmaktır. Bu nedenle öncelikle medya sektöründe mesleki örgütlenmenin ortaya çıkışı ve gelişim dönemi incelenmiş, daha sonra medya sektöründe sendikal örgütlenmenin karşılaştığı temel sorunlar ortaya konarak bu doğrultuda çözüm önerileri ele alınmıştır. Medyanın bir sektör haline gelmesinde birinci kuşak medya kuruluşları olarak gazetelerin ortaya çıkışının önemli bir payı vardır. Gazetelerin ortaya çıkması ile birlikte gittikçe büyüyen ve bir sektör haline gelen medya çalışanları, dernekler ve sendikalarda örgütlenmişlerdir. Diğer sektörlerde olduğu gibi medya sektöründe de mesleki örgütlenme ve sendikacılıkta çok ciddi sorunlarla karşılaşılmıştır. Bu çalışmada, söz konusu sorunlar hem genel olarak ve hem de medya özelinde incelenerek küreselleşme, işsizlik, teknolojik gelişmeler ile tekelleşmenin medya sektöründe sendikal örgütlenme üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Son olarak değinilen gelişmelerin Türkiye'deki medya sektöründeki sendikal örgütlenme üzerindeki etkileri incelenerek, sendikal örgütlenmenin karşılaştığı olumsuz sonuçların ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri üzerinde durulmuştur.
Keywords: Sendikalar Basın çalışanları Türkiye; Sendikalar Türkiye Tarih