Okul öncesi çağda işitme engelli çocuğu olan normal işiten bir annenin grup oyunu esnasında kullandığı stratejilerin incelenmesi - Coşkun, Nurhayat (Anadolu Üniversitesi, 1997)
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi çağda işitme engelli çocuğu olan normal işiten bir annenin grup oyunu esnasında kullandığı stratejileri incelemektir. Araştırmanın deseni ''Tek katılanlı niteliksel vaka çalışmasıdır.'' Araştırmaya katılanlar okul öncesi çağdaki Türk işitme engelli çocuk, teyzesinin kızı ve normal işiten annesidir. Araştırma verileri günlük rutin aktivitelerde esas olarak oyunlarda saha notları, görüşmeler, odyo ve video teyp kayıtları tutularak toplanmıştır. Tüm veriler, aktivitelere göre gözden geçirilmiş ve sınıflandırılmıştır. Seçilmiş video teyp kayıtlarında mikroetnografik analizler yapılmış, ek olarak niceliksel analiz uygulanmıştır. Araştırma sonuçları annenin oyunu başlatma, sürdürme ve sonlandırmada çeşitli stratejiler uyguladığını ortaya koymuştur. Çocuk oyuna aktif olarak katılmıştır. Bu katılımı annenin kullandığı stratejiler belirlemiştir. Bu sonuçlar tüm katılanların rolü bakımından tartışılmıştır. Sonuçları temel alarak gelecekteki araştırmalar ve işitme engelli çocuğu olan aileler için öneriler sağlanmıştır.
Keywords: İşitme engelli çocuklar