Deneysel hemorajik şokta histamin stimülasyonundan önce ve sonra gastrik asit ve kan gastrin değerleri - İhtiyar, Enver (Anadolu Üniversitesi, 1987)
Bu çalışmada şokta mide sekresyon kapasitesinin ne olduğunu belirlemek amacıyla hemorajik şok oluşturulan deney hayvanlarında mide suyu sekresyon miktarı ile mide asit sekresyonu ve kan gastrin düzeyini inceledik. Bu ölçümleri histamin stimülasyonundan sonra tekrarladık. Şok öncesi ve şokta histamin stimülasyonundan sonra mide sekresyon durumu, total hacim olarak ve asit sekresyonu yönünden değerlendirdik. Ayrıca şok öncesi, şok ve stimülasyondan sonraki serum gastrin değerlerini inceledik. Kontrol grubunda stimülasyondan sonra gerek mide suyu sekresyon miktarı gerekse total ve serbest asit de önemli düzeyde artma görüldü. Kan gastrin değerlerinde ise stimülasyondan 15 dakika sonra başlangıç değerlerinin altına 30 dakika sonra ise başlangıç değerlerinin üstünde olduğu saptandı. Deney grubunda ise, şokta gerek mide suyu sekresyonu gerekse total ve serbest asit miktarlarında önemli ölçüde azalma oldu. Gastrin değerleri şokta ve stimülasyondan sonra yükseldi.
Sadece digital formatta erişilebilir.
Keywords: Hemorajik şok; Gastrik asit; Kan gastrin değeri; Histamin stimülasyon