Türkiye'ye gelen Kazak turistlerin çevrimiçi platform kullanımı - Abylgazy, Aigerim (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Çevrimiçi destinasyon tanıtım ve pazarlama platformları, turizmin önemli bir aracı ve bireylerin tercih ve kararları üzerinde büyük bir role sahiptir. Bu tez, farklı nitelikteki destinasyon tanıtım platformlarının Türkiye'ye gelen Kazak turistlerin destinasyon seçim sürecinde tercih ve karar verme süreçlerine olan etkisini araştırmaktadır. Nicel veri toplama yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmada anket tekniği uygulanmıştır. Veri setini Google Forms aracılığıyla 342 kazak turistten elde edilen veriler oluşturmaktadır. Türkiye'ye gelen Kazak turistlerinin destinasyon seçim kararlarına olan etkisini belirlemeye yönelik katılımcıların verdikleri yanıtlar IBM SPSS 26 programına aktarılarak test edilmiştir. Güvenilirlik analizi, Fark testleri (Anova, Bağımsız t testi), Faktör analizi, Korelasyon ve Regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, turistlerin tanıtım platformlarını kullandıkları, tercih ve kararlarını olumlu etkilediği ve bunun yaş ve eğitim durumlarına göre farklılık gösterdiği, buna karşılık, platformların turist kararlarını etkilemede cinsiyet, meslek ve medeni durumlara göre anlamlı farklılık bulunmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'nin destinasyon tanıtım ve satış organizasyonları kazak turistlerin nitelik ve özelliklerini dikkate alarak faaliyetlerini yürütmeleri gerekir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Destinasyon tanıtımı, Çevrimiçi pazarlama, Destinasyon tanıtım platformları, Türkiye, Kazakistan.