Askeri işyerlerinde çalışan işçilerin hukuki statüleri - Üçok, A. Zeki (Anadolu Üniversitesi, 1999)
Türk Silahlı Kuvvetlerinde mevcut silah, teçhizat gibi malzemelerin bakım ve onarımı amacıyla birçok işyeri mevcuttur. Bu işyerlerinde hizmetlerin yürütülmesi için, yaklaşık 30.000 işçi istihdam edilmektedir. Kısaca, askeri işyeri olarak ifade ettiğimiz bu işyerlerinde çalışan işçilerin çalışma koşullarına, işçi-işveren ilişkilerine Türkiye'de mevcut diğer işyerlerinde olduğu gibi İş Kanunu ve ilgili diğer kanunlar uygulanmaktadır. Tüm işçi ilişkileri bu kanunlar çerçevesinde yürütülmektedir. Bu çalışmada, askeri işyerlerinde çalışan sivil memur, işçi, sözleşmeli personel gibi sivil çalışanların hukuki statüler, özellikle de işçilerin, her zaman rütbeli bir asker olan işveren (vekili) ve aynı işyerinde çalışan diğer rütbeli askeri personel ile olan hizmet ilişkileri incelenmiş, bu ilişkilerde uygulanması gerekli yasa ve yargılama usulünün hangisi olması gerektiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunların yanı sıra, askeri işyerlerinde çalışan işçi veya işçi sendikası ile işveren arasında meydana gelen bireysel ve toplu iş uyuşmazlıkları ve çözüm yollarıyla, bu çözüm yollarının anayasa ve uluslararası sözleşmelere uygunluğu incelenmiştir. Sonuç olarak da, mevcut sorunların çözümü için, yürürlükte olan kanunlar çerçevesinde çözüm önerileri sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Askeri personel Hukuksal durum Türkiye