P-Simenin mikrobiyal biyotransformasyonu - Civişov, Emil (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Bu çalışmada p-simenin 35 farklı mikroorganizma ile biyotransformasyonu araştırılmıştır. Bunlardan Aspergillus niger (NRRL 326) ile bir, Aspergillus alliaceus (NRRL 317) ile iki, Penicillium claviforme (MR376) ile beş, Phanerochaete chrysosporium (BKM-F-1767) ile yedi metabolit oluşumu GC/MS ile belirlenmiştir. Bu metabolitlerden Phanerochaete chrysosporium ile oluşan iki metabolitin tanımlanması mümkün olmuştur. Bu metabolitler p-simen-8-ol ve kumin alkol (p-simen-7-ol)'dür. Bu iki bileşik doğal bileşikler olup daha önce çeşitli uçucu yağların bileşiminde tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen verilerle p-simenden hareketle bu metabolitlerin üretilmeleri, biyoaktivitelerinin araştırılması ve ilaç-gıda sanayii için hammade olarak önerilmeleri mümkün olacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Uçucu yağlar Analiz; Biyotransformasyon (Metabolizma)