Türk vergi sisteminde Katma Değer Vergisi ve Avrupa Birliği Katma Değer Vergisi sistemine uyumu - Gerçek, Can (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Katma değer vergisi; harcamalar üzerinden alınan, kullanma veya tüketme amacı taşıyan ve neredeyse her mala ve hizmete uygulanan bir vergidir. Ülkemiz, Avrupa Birliği'ne yaptığı üyelik başvurusu sonrası genel olarak vergi sistemini ve bu kapsamda katma değer vergisi sistemini Birlik mevzuatı doğrultusunda düzenleme ve uyumlaştırma yükümlülüğü altına girmiştir. Zira Avrupa Birliği'ne tam üyelik amacı taşıyan Türkiye, müzakere fasıllarından biri olan ve içerisinde katma değer vergisini de bulunduran vergi faslındaki hususlara ilişkin uyumlaştırmayı gerçekleştirmeden üye devlet statüsünü kazanamaz. Bu nedenle çalışmada, Türk vergi sisteminde katma değer vergisine ilişkin temel düzenlemeler irdelenecek ve daha sonra Avrupa Birliği katma değer vergisi sistemine ve uygulamasına, Avrupa Birliği Adalet Divanı kararları çerçevesinde yer verilecektir. Son olarak ise her iki vergi sistemindeki benzer ve farklı yönler inceleme konusu yapılarak ülkemizin Avrupa Birliği'ne olası tam üyeliği için katma değer vergisi yönünden atılması gereken hukuki adımlar diğer bir deyişle uyumlaştırmaya yönelik gerçekleştirilmesi zaruri hususlar temel seviyede aydınlatılacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Vergi sistemi, Katma değer vergisi, Avrupa Birliği, Uyumlaştırma, Avrupa Birliği Adalet Divanı