Elektronik performans destek sisteminin öğrencilerin akademik başarılarına ve öz-düzenlemeye dayalı öğrenme becerilerine etkisi - Kert, Serhat Bahadır (Anadolu Üniversitesi, 2008)
Bu araştırmada, Elektronik Performans Destek Sistemi (EPDS)'nin, ögrencilerin akademik başarılarına ve öz-düzenlemeye dayalı ögrenme becerilerine etkisi incelenmistir. Arastırmanın çalısma grubunu, 2007-2008 Akademik Yılı Güz Döneminde, Yıldız Teknik Üniversitesi Egitim Fakültesi Bilgisayar ve Ögretim Teknolojileri Egitimi Bölümünde 2. sınıf düzeyinde açılan Programlama Dilleri I dersini ilk defa alan 44 ögrenci olusturmustur. Arastırmada gerçek deneme modellerinden öntest - sontest kontrol gruplu model kullanılmıstır. Deney ve kontrol gruplarında 22'ser ögrenci yer almıstır. Gruplarda yer alan ögrenciler Programlama Dilleri I dersinin teorik bölümünü birlikte gördükten sonra, uygulama bölümünde ayrılmıslardır. Deney grubunda yer alan ögrenciler uygulamalarında EPDS destegi alırken, kontrol grubundaki ögrencilere bir ögretim elemanı tarafından destek saglanmıstır. Çalısmada veri toplama aracı olarak; Akademik Basarı Testi, Ögrenmede Motive Edici Stratejiler Ölçegi ve görüsme formları kullanılmıstır. Arastırmada elde edilen sonuçlara göre, Programlama Dilleri I dersi uygulamalarını EPDS desteginde yapan ögrencilerle, uygulama çalısmalarında ögretim elemanı destegi alan ögrenciler arasında; • Sontest Öz-düzenlemeye dayalı ögrenme becerisi puanları arasında motivasyonel inançlar alt boyutunda anlamlı bir farklılık ortaya çıkmazken bilissel ve bilisüstü stratejiler ile kaynakları yönetme stratejisi boyutlarında EPDS destegi kullanan grup lehine anlamlı bir fark bulunmustur. • Sontest Akademik Basarı Testi puanları arasında uygulama düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmamıs, bilgi düzeyinde EPDS destegi kullanan grup lehine anlamlı bir farklılıga rastlanmıstır. • Öntest - sontest öz-düzenlemeye dayalı ögrenme becerisi ve Akademik Basarı Testi puanları arasında grupların sontest puanları lehine anlamlı bir fark bulunmustur. Hazırlanan EPDS yazılımı, katılımcılar tarafından kullanıslı ve uygulama derslerinde yararlı olabilecek bir yazılım olarak degerlendirilmis, katılımcılar yazılımın iletisim özelliginin güçle ndirilmesi önerisinde bulunmuşlardır.
Keywords: Bilgisayar destekli öğretim; Eğitim teknolojisi; Akademik başarı; Öğrenme