Origanum onites L. uçucu yağının bileşimi - Erdemgil, F. Zerrin (Anadolu Üniversitesi, 1992)
Bu çalışmada İzmir'de yetişen ve ''İzmir kekiği'' adıyla bilinen ''Origanum onites L.'' bitkisinden yararlanılmıştır. Bitkinin topraküstü kısımlarından su ve su buharı distilasyonu yöntemleri ile uçucu yağ elde edilmiştir. Uçucu yağın eldesi, laboratuar ve pilot ölçekte gerçekleştirilmiştir. Uçucu yağın fizikokimyasal özellikleri belirlenmiş, bileşenleri GC, GC/MS ve diğer analiz yöntemleri ile saptanmıştır. Uçucu yağın ana bileşeni olarak %65-67 oranında karvakrol belirlenmiştir. Ayrıca kütüphane ve literatür çalışması ile bitkinin botanik özellikleri ve diğer origanum türlerinin kullanım alanları da incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Origanum onites; Uçucu yağlar; Gaz kromatografisi; Kütle spektrometrisi