Mamul hayat seyrinde uygulanan pazarlama stratejileri ve uygulama - Yenice, Semra (Anadolu Üniversitesi, 1998)
Teknolojik ilerlemelerle, hızla değişen ihtiyaçlarla ve artan rekabetle mamullerin yaşam süresihızla azalmaktadır. Dinamik bir çevrede işletmelerin ayakta kalabilmeleri ; tüketicilerinin ihtiyaçlarını önceden görme yeteneğine, teknolojik imkanlardan faydalanabilme ve yaratıcıÊyenilikçi olmalarına bağlıdır. Pazarlama, mal ve hizmetlerinin ve düşüncelerin yaratılması, fiyatlandırılması, dağıtımı ve satış çabalarını planlama ve uygulama sürecidir. Ancak işletme, değişen çevreye uyum sağlamak amacıyla pek çok sayıda yeni mamul ve hizmet pazara sunmaktadır. Yeni mamul üretme ; var olan malda birtakım değişiklikler yaparak, var olan malla kullanılabilecek bir başka ürün üreterek, ürünü başka bir hedef kitleye uyarlayarak veya işletmenin stratejisine uygun tamamen farklı bir ürün üreterek yapılabilmektedir. Yeni mamul fikirleri ; işgörenler aracı kurumlar, tedarikçiler, rakipler, danışmanlar, reklam ajansları, müşteriler, pazarlama araştırması firmaları, vs. gibi pek çok kaynaktan gelebilir. İşletmede başarılı mamul geliştirmede temel faktör ; güçlü bir planlama ve iyi bir organizasyon ile sağlanabilir. Bunun için profesyonel personel, mal yöneticileri, yeni mal yöneticilerinden ekipler oluşturulabilir. Yeni mamul geliştirme süreci işletmenin, pazarın ve geliştirilecek mamulün özelliklerine göre farklılık göstermekle birlikte yedi aşamadan oluşur. Bu aşamalar, fikirlerin doğuşu, fikirlerin elenmesi ve yeni mamul kavramının geliştirilmesi, ekonomik inceleme, pazarlama sınaması ve son aşama olan pazara sürmedir. Bu aşamalar işletme ve bazı ürünler için daha kısa olabilir. Mal konumlandırılması tüketiciye yönelik yapıldığından pazarlama işlevini büyük ölçüde kolaylaştırır. Bir işletme için mal konumlandırılması, tüketicilerin kafalarında, amaçlanan mal kavramını yaratmak ve sürdürmek için alınan kararlar ve yapılan eylemlerdir. İşletme geleceği önceden sezinlemek ve bu doğrultuda girişimde bulunmak için uzun ve kısa vadeli hedefler arasında denge sağlayarak stratejik planlar oluşturur. Stratejik planlama risk alma kararlarının sistematik bir şekilde yapılmasının sürekli bir işlemidir. Stratejik planlama sürecinde ilk adım işletmenin misyon, temel amaç ve hedef pazarın belirlenmesidir. Pazarda tutunabilen mamullerin satış gelirlerinin zaman içinde evriminin dört dönemden geçtiği ileri sürülmektedir. Böylece bir mamul için mamul hayat dönemi tanıtma, büyüme, olgunluk ve gerileme dönemleri halinde incelenmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ürün yaşam süreci; Stratejik pazarlama