Çocuk suçluluğu ve nedenleri ile uluslararası ve ulusal hukukta çocuğun hakları - Ayanoğlu, Hüseyin (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Suçluluk, toplumsal bir sorundur. İnsanların birlikte yaşamaları ile ortaya çıkmıştır. Çocuk suçluIuğu da bu sorunun bir parçasıdır. Çocuk ne doğuştan kötü ne de iyi olan bir varlıktır. Onun iyi ya da kötü olmasını belirleyen eğitim ve yaşantılarıdır. Bu da çocuk suçluluğunun kökeninin hukuksal olmaktan öte psikolojik ve sosyolojik olduğunu gösterir. Bu durum da suçlu çocuklara özel bir düzenleme yapılmasına neden olmuştur. Çocuklar tarafından işlenen suçlar gerek türleri gerekse nedenleri açısından yetişkinlerden farklıdır. Onun suç sayılan eylemi gerçekleştirmesi birçok sebepten kaynaklanıp, ortaya çıkabilecek sonuçları da kavrayabilecek yapıda değildir. Çocuk suçluIuğu derinlemesine incelendiğinde sorunun salt hukuksal bir problem olmayıp bunun yanında psiko-pedogojik ve sosyal bir olgu olduğu açıkça görülür. Bu nedenle suçlu çocuk değil, suça itilmiş çocuk terimi daha uygundur. Bir toplumun mutluluğu, refahı ve geleceği ile ilgili olan çocuğun ve çocuk haklarının korunması sorunu, tüm dünyada günümüzün en önemli sorunu olmuştur. Bu nedenle uluslararası örgütler kurulup, çocuk haklarını geliştirmek ve korumak için bir çok uluslararası antlaşmalar yapılarak, uygulanması denetlenmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada ceza hukukumuz açısından çocuğun cezai ehliyeti incelenip, çocuklar tarafından işlenen suç türleri ve nedenleri tespit edilmeye çalışılarak, uluslararası ve iç hukukumuzda çocukları korumaya yönelik düzenlemeler araştırılmıştır.
Keywords: Çocuk hakları; Çocuk suçluluğu