Sübstitüe perimidin bileşiklerinin mutajenik aktivitelerinin ames mutajenite testi ile belirlenmesi - Korkmaz, Burcu (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Bu çalışmada, 8 perimidin türevlerinin mutajenik etkileri, ayrıca metabolik aktivasyon olmadan ve olarak Ames/ Salmonella/ Mikrozom testi yoluyla araştırılmıştır. Deneyde Salmonella typhimurium TA 98 ve TA 100 suşları kullanılmıştır. TA 98 çerçevekaymasına yol açan mutajenlerin, TA 100 ise baz çifti değişimine yol açan mutajenlerin belirlenmesi için kullanılmıştır. S9 yokluğunda pozitif kontrol olarak TA 100 için sodyum azid, TA 98 için 4-nitro-o- fenilendiamin, S9 varlığında ise her iki suş için 2-Aminofluoren kullanılmıştır. Test sonuçları iki deneyin ortalaması alınarak değerlendirilmiş ve pozitif ve negatif kontrol grupları ile karşılaştırılmıştır. Buna göre, genel bir tarzda maddeler toksik etkili bulunmuşlar ve mutajeniteleri toksisiteleri yoluyla maskelenebilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ames testi; Perimidin; Salmonella typhimurium; Mutagenisiti testi