Hatha yoga egzersizlerinin masa başı çalışan kadınlarda esneklik, postür bozukluğu ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi - Dağaşan, Canan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Hatha Yoga Egzersizlerinin, Masa Başı Çalışan Kadınlarda Esneklik, Postür Bozukluğu ve Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesidir. Çalışma, 12 Haftalık Hatha Yoga egzersiz programına katılan Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Masa başı çalışan 30-55 yaş arası rassal olarak seçilen 30 kadın olgunun Hatha Yoga egzersizleri uygulama öncesi ve sonrası ön ölçüm ve son ölçümleri yapılarak değerlendirme sonuçları analiz edildi. İki gruptan sadece deney grubuna, hatha yoga egzersizleri 12 hafta boyunca haftada 2 kez 75 dk. uygulatılmıştır Kontrol grubuna ise hiçbir fiziksel aktivite uygulatılmamış ve normal hayatlarına devam etmişlerdir. Çalışmamız sonucunda masa başı çalışan deney grubu 15 kadında esneklik ve postür Modifiye Schober test ölçümlerinin sonucuna göre p=0,0001<0,05,Uzan -Eriş esneklik ölçümü deney grubu ön ve son testleri arasındaki ölçüm sonucuna göre p=0,081<0,10 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu ancak kontrol grubunda her iki ölçümde de anlamlı fark olmadığı belirlendi. Deney grubu, SF-36 alt boyutları, Ön test ve Son test karşılaştırması sonucunda, Enerji canlılık alt boyutunda p=0,026<0,05, Fiziksel fonksiyon alt boyutunda p=0,050<0,10 alfa %10'a göre,Genel sağlık alt boyutunda p=0,089<0,10 alfa %10'a göre, anlamlı bir fark vardır ancak kontrol grubu SF-36 Yaşam kalitesi formu 8 alt boyutu arasında fark yoktur. FMS testi ölçümüne göre Deney grubu ortalama rankı son test ölçümlerine göre kontrol grubu ortalama rankından daha yüksektir. FMS right total değeri p=0,00001<0,05, FMS Left total değeri yoga yapanlarda daha yüksektir. p=0,00001<0,05.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Hatha yoga; Hatha Yoga, Esneklik, Yaşam Kalitesi, Fiziksel Fonksiyon, Genel Sağlık.